Deze website dient ter ondersteuning van het boek: Webdesign in de praktijk geschreven door Peter Kentie.


In het boek Webdesign in de praktijk worden alle aspecten behandeld die bij het ontwikkelen van een homepage en/of website aan de orde komen. Van HTML tot Homepage, van JPEG tot Java, van Sound tot Shockwave, van VRML tot Frames alles wordt aan de hand van praktijkvoorbeelden geheel in kleur uitgelegd. Op deze website staat het lesmateriaal en de links naar externe voorbeeld-websites.


tipTevens vindt u op deze webpagina's tips en trucs voor webdesigners en HTMLers aangezien de ontwikkelingen op dit gebied niet bepaald stilstaan.


De Engelse uitgave van dit boek, getiteld Web Graphics Tools and Techniques, heeft de Europese Adobe Power of Design competition in de categorie 'Design for Printed Media Professional 1997' gewonnen.

Een plaatje zegt meer dan duizend woorden! Dit gezegde is in extremis op het World Wide Web van toepassing. Helaas duurt het inlezen van een afbeelding echter ook duizend keer zo lang. In een aantal hoofdstukken wordt de theorie van GIF- en JPEG-afbeeldingen uitgebreid behandeld inclusief de kleurtheorie zodat u leert om perfekte beelden te maken voor gebruik op het Web.

De HTML taal wordt uitgebreid onderwezen en steeds in combinatie met het eindresultaat afgebeeld. Dit geldt niet alleen voor de basistheorie van HTML maar ook voor de aparte webdesign-technieken als Frames, Tables en sound- en video-tags. Elk onderwerp wordt geïllustreerd met voorbeelden die de werking van tags verduidelijken. Voor het hoofdstuk Frames is bijvoorbeeld een interactief stripverhaal gemaakt waardoor ook de <META>-tag wordt onderwezen. Deze voorbeelden staan ook online zodat u de besproken techniek 'in de praktijk' kunt testen.

Ook is er aandacht besteed aan QuickTime Virtual Reality. Aan de hand van een praktijkvoorbeeld, de website van het conferentie-oord Evoluon in Eindhoven, is de produktie van deze QTVR movie stap voor stap afgebeeld en beschreven in het boek. Als u op de afbeelding klikt, kunt u de voorbeelden on-line bekijken. Zorg er wel voor dat u de juiste plug-in(s) heeft geïnstalleerd.

Liefhebbers van animatie komen ook aan hun trekken. Van eenvoudige GIF-animaties tot interactieve Shockwave-movies, alle courante technieken worden uitvoerig in theorie en praktijk besproken. De voorbeelden zijn ook online op deze site te vinden zodat er ook interactie is tussen het geduldige papier en het beeldscherm.

Het maken van achtergrondpatronen wordt in vijf verschillende hoofdstukken uitvoerig getoond. Hierbij wordt onder andere gebruik gemaakt van Fractal Design Painter, Adobe Photoshop en Illustrator, Kai Power Tools, Xaos Tools Terrazzo, Specular Texturemaker en andere webdesign hulpmiddelen. Ook worden referenties naar externe websites getoond waar men beeldmateriaal kan verkrijgen op het World Wide Web. De afbeelding hierlangs stamt uit het Hoofdstuk 'Painter: Image Hose & Patterns" en toont de realisatie van een webdesign voor een (fictieve) digitale dierentuin. Voor het boek zijn meer dan twintig nieuwe websites ontwikkeld!.

Het opwaarderen van foto's en illustraties komt ook aan bod. In een speciaal hoofdstuk genaamd 'Creatieve fotokaders" staat beschreven hoe men met behulp van beeldkaders aan een webdesign allure geeft. De kaders zijn met behulp van eenvoudige tekentechnieken en filters als Alien Skin Eye Candy en Kai Power Tools gerealiseerd. In een (fictieve) website voor auto-ontwerpers komen de afbeeldingen ook online tot hun recht.

Het maken van een typische homepage webdesign is een verhaal apart. Hiervoor is een website gerealiseerd voor een virtuele galerie. In het hoofdstuk dat dit ontwerpproces beschrijft vindt u ook informatie over Counters ofwel tellertjes die bijhouden hoeveel bezoekers op de homepage er zijn geweest.Homepage | Book Websites | Online Websites | HTML Tips | Download | Feedback